

Call: Building a low-carbon, climate resilient future: climate action in support of the Paris Agreement Topic ID: LC-CLA-15-2020- Forest Fires risk reduction: towards an integrated fire management approach in the E.U.



FIREURISK - DEVELOPING A HOLISTIC, RISK-WISE STRATEGY FOR EUROPEAN WILDFIRE MANAGEMENT

Grant Agreement Number: 101003890

FirEUrisk-Silvanus Collaboration Webinars-Agenda

02 Webinars

Date	06 & 14 February 2025]		
Location	[Online]		
Meeting type	[Online]		
Meeting venue	[Webinar]		
Participation ref.:	☐ TASK XX ☑ WP6 ☐ Project ☐ General Assembly ☐ PMC ☐ TMC ☐ SC ☐ Board XXXXX ☑ Webinar		





General Title:

Managing & living with wildfires in Europe: Highlights on Integrated Wildfire Risk Management from FirEUrisk & SILVANUS EU Horizon projects

Description

This document presents the agendas for two webinars co-organised by the FirEUrisk and SILVANUS EU Horizons projects. The webinars focus on sharing the best practices for living and managing wildfires in Europe within the two projects. The discussions will be in English and conceptually accessible to a general audience, and oriented towards practitioners, researchers, and policy makers. The webinars are also supported by FIRELOGUE.

Meeting Agenda

1st **Webinar** [06 February 2025] — **12.00pm to 13.30pm CET**

Title: Main Achievements Presentation

Timeslot	Action	Presenter	Organization	
11.50am-	Opening the online platform			
12.00pm				
12.00pm	Welcoming all participants & describing the agenda	Klelia Petrou	EUC	
12.05pm-	Welcoming and 5min presentation FirEUrisk	Domingos	ADAI-FirEUrisk Coordinator	
12.15pm		Viegas		
(15 minutes)				
12.15pm-	FirEUrisk- Presentation of Main Results &	Emilio	UAH	
12.45pm	Achievements for IWFM	Chuvieco		
(30minutes)		Salinero		
12.45pm-	SILVANUS- Presentation of Main Results &	Krishna	Venaka Treleaf GbR	
13.15pm	Platform	Chandramouli		
(30minutes)				
13.15pm-	Questions from the Q&A Panel	All	TBC	
13.30pm				
(15minutes)				
	Closing Webinar 01			





2nd Webinar [14 February 2025] — **12.00pm to 14.00pm CET**Title: Fuel-Relevant Land Management Strategies as part of an Integrated Fire

Management (IFM) Approach

Timeslot	Action	Presenter	Organization		
11.50am-		the online platform	Organizacion		
12.00pm	Opening	g the offilite platform			
12.00pm- 12.05pm (5minutes)	Welcoming all participants & agenda overview	Klelia Petrou	EUC		
12.05pm- 12.10pm (5minutes)	Welcoming talk	Domingos Viegas	ADAI-FirEUrisk Coordinator		
12.10pm- 12.25pm (15minutes)	Assessing Long-term Fuel Management in Europe: Insights from the FirEUrisk Project	Alex Neidermeier	VU Amsterdam, FirEUrisk		
12.25pm- 13.00pm (30minutes)	Introducing prescribed fire as a landscape management tool. The case of Greece & Portugal.	Krishna Chandramouli Dr Miltiadis Athanasiou	Venaka Treleaf GbR Institute of Mediterranean Forest Ecosystems ELGO- DIMITRA		
13.00pm- 13.15pm (15 minutes)	Options for combining IFM and CTNFM as a holistic approach to reducing the risk of wildfires	Tiago Domingos Nikolaos Kalapodis	TERAPRIMA KEMEA		
13.15pm- 13.30pm (15 minutes)	Impact assessment framework from SILVANUS	Krishna Chandramouli	Venaka Treleaf GbR		
13.30pm- 13.45pm (15 minutes)	Joint outcomes and key stakeholder feedback from FireEUrisk and SILVANUS	Krishna Chandramouli Nikolaos Kalapodis George Eftyhydis Domingos Viegas Alex Neidermeier	Venaka Treleaf GbR KEMEA AUTH ADAI VU Amsterdam		
13.45pm- 14.00pm (15minutes)	Questions & Answers from the Panel	ALL	ALL		
	Closing Webinar 02				